Овочі-Ягоди-Сад

Вологість у картоплесховищі вимірюють нижче рівня вентиляторів та зволожувача

Вологість у картоплесховищі вимірюють нижче рівня вентиляторів та зволожувача

Точне вимірювання відносної вологості є важчим, ніж визначення температури повітря. Для цього використовують портативні датчики та датчики, які підключаються до панелі управління. Відносну вологість (ВВ) слід регулярно вимірювати у вентильованому приміщенні, але нижче рівня встановлених вентиляторів та зволожувача. Додатково рівень ВВ вимірюють на вершині кагату або контейнерів, а також визначають ВВ відпрацьованого повітря.

Про це повідомляє журнал «Плантатор».  

Усі ці дані дають змогу вибудувати стратегію підтримання оптимальної вологості у сховищі. Але найважливіший показник — це рівень ВВ у припливному повітрі, яке подається у сховище для зберігання картоплі.

Під час зберігання картопля втрачає вагу в процесі дихання та випаровування води з поверхні бульби. Випаровування неможливо повністю зупинити, можна лише уповільнити його за допомогою підтримання високих показників відносної вологості. 

За дослідженнями американських науковців, відносна вологість у вентильованій камері має становити не менше 90%, оптимально — понад 95% під час зберігання картоплі. За таких умов створюється сприятливе середовище для підтримання бульб у здоровому стані, з низьким рівнем поширення хвороб. Після збирання врожаю особливо важливим є підтримання вентиляції повітря з високим рівнем відносної вологості. Причина в тому, що після збирання врожаю значна кількість маси втрачається протягом першого тижня. Що вищою є відносна вологість, тим менше вологи випаровують бульби за одиницю часу. 

Читайте також: Попит на сучасні картоплесховища відчуватиметься 4-5 років, – експерт