Овочі-Ягоди-Сад

Вітчизняні кооперативи створять великі партії винограду та персика

Вітчизняні кооперативи створять великі партії винограду та персика

Українські виробники столового винограду та персика можуть використати італійський досвід, створивши кооперативи, аби формувати великі партії товару для мереж супермаркетів.

Таку думку в інтерв’ю журналу «Садівництво по-українськи» висловив Дмитро Остапенко, засновник компанії «Грін Технолоджі», яка вирощує під Одесою виноград за італійською технологією та персик – за іспанською.

«Це було б важливо, наприклад, у тому випадку, коли багато дрібних фермерів вирощують один і той самий сорт і можуть формувати спільно з нього партії для великих торгових мереж та як наслідок продавати свою продукцію дорожче. А мережам вигідніше взяти один раз і багато, ніж збирати з усіх потроху і заплатити за це більше грошей», – пояснив підприємець.

За його спостереженнями, у кожного італійського кооперативу, як правило, є великий холодильник та великі сортувальні лінії різного типу. Кожен фермер за невеликі гроші може скористатися їхніми послугами або кооператив викуповує у фермерів продукцію і спрямовує в мережі.

«В Україні досі немає жодного серйозного виробника, який може надати контейнерну партію (15-20 т) товару однакової якості для торгових мереж, – зауважив Остапенко. – Наприклад, в «Сільпо» просили одночасно дати їм 10 тонн винограду, а ми торік були ще не здатні це зробити, бо зібрали лише перший невеликий урожай. Тобто внутрішній попит є, а вітчизняної пропозиції немає. Тому у нас на ринку поки що домінує, наприклад, іспанський та грецький персик».

Читайте також: Наступного року під Одесою заплодоносить плантація іспанського персика