Вітчизняні кооперативи створять великі партії винограду та персика
Українські виробники столового винограду та персика можуть використати італійський досвід, створивши кооперативи, аби формувати великі партії товару для мереж супермаркетів.
Таку думку в інтерв’ю журналу «Садівництво по-українськи» висловив Дмитро Остапенко, засновник компанії «Грін Технолоджі», яка вирощує під Одесою виноград за італійською технологією та персик – за іспанською.
«Це було б важливо, наприклад, у тому випадку, коли багато дрібних фермерів вирощують один і той самий сорт і можуть формувати спільно з нього партії для великих торгових мереж та як наслідок продавати свою продукцію дорожче. А мережам вигідніше взяти один раз і багато, ніж збирати з усіх потроху і заплатити за це більше грошей», – пояснив підприємець.
За його спостереженнями, у кожного італійського кооперативу, як правило, є великий холодильник та великі сортувальні лінії різного типу. Кожен фермер за невеликі гроші може скористатися їхніми послугами або кооператив викуповує у фермерів продукцію і спрямовує в мережі.
«В Україні досі немає жодного серйозного виробника, який може надати контейнерну партію (15-20 т) товару однакової якості для торгових мереж, – зауважив Остапенко. – Наприклад, в «Сільпо» просили одночасно дати їм 10 тонн винограду, а ми торік були ще не здатні це зробити, бо зібрали лише перший невеликий урожай. Тобто внутрішній попит є, а вітчизняної пропозиції немає. Тому у нас на ринку поки що домінує, наприклад, іспанський та грецький персик».
Читайте також: Наступного року під Одесою заплодоносить плантація іспанського персика