Вегетуючі саджанці винограду поступово привчають до сонця
Зелені вегетуючі саджанці столового винограду з приростом, придбані навесні, необхідно висаджувати в грунт більш акуратно і педантично, ніж звичайні.
Про це йдеться в матеріалі відомого селекціонера Анатолія Бачинського в журналі «Садівництво по-українськи».
«По-перше, необхідно дізнатися у продавця інформацію про те, чи було проведено загартування посадкового матеріалу», – радить він. – Загартовують зелені саджанці так: виставляють їх на вулицю в тінь на початку травня, кілька годин на день, потім довше. Поступово привчають саджанці до сонця. Час загартування – не менше двох тижнів. Обов’язково дочекатися початку травня, коли пройде загроза весняних заморозків, характерна для вашої зони проживання».
Після висадки в ґрунт саджанці притінюють від сонця будь-яким підручним матеріалом, наприклад: шифер, фанера, спиляні гілки дерев, дерев’яні ящики тощо. Найкраще посадити виноград у похмуру та дощову погоду у вечірні або ранкові години. По-друге, обов’язково зробити обробку молодого приросту від хвороб та шкідників.
Читайте також: В Україні не вистачає якісних розсадників винограду, – експерт