Овочі-Ягоди-Сад

Вегетуючі саджанці вимагають правильного загартовування

Якщо садівник придбав навесні вегетуючі зелені саджанці винограду з приростом, необхідно більш акуратно і педантично підійти до їх висадки в грунт.

Про це у своїй статті в журналі «Садівництво по-українськи» розповів виноградар та селекціонер Анатолій Бачинський.

«Насамперед необхідно дізнатися у продавця, чи було проведено загартування посадкового матеріалу, – зауважив він. – Загартовують зелені саджанці так: виставляють їх на вулицю в тінь на початку травня, кілька годин на день, потім довше. Поступово привчають саджанці до сонця».

Час загартування – не менше двох тижнів. Обов’язково треба дочекатися початку травня, коли пройде загроза весняних заморозків, зазначає Бачинський. Після висадки в ґрунт саджанці притінюють від сонця будь-яким підручним матеріалом, наприклад, шифером, фанерою, спиляними гілками дерев, дерев’яними ящиками тощо,

«Найкраще саджати виноград у похмуру та дощову погоду у вечірні або ранкові години, – додав експерт. – Треба обов’язково зробити обробку молодого приросту від хвороб та шкідників, адже ви не можете бути впевнені, що не занесли збудників у виноградник разом з саджанцями».

Читайте також: Осінній саджанець винограду приживеться до стійкого морозу