Вчені створили покриття для зберігання фруктів та овочів на основі яєчного білка
Наукові співробітники Університету Райса (США) розробили покриття для продовження терміну зберігання швидкопсувних фруктів і овочів на основі яєць.
Про це повідомляє Techexplorist.
За статистикою, понад 200 млн яєць утилізуються. Завдяки новій технології з такої сировини можна робити недороге біологічне покриття товщиною всього в мікрон.
«Розширення поставок продовольства без використання ГМО та різних добавок підвищить стійкість розвитку сектора. Для розробки нового покриття об’єднали зусилля хіміки-інженери і біотехнологи з декількох університетів США », – розповів учений-матеріалознавець Пулікель Аджаян.
Покриття є екологічним і при цьому уповільнює процес випаровування вологи, забезпечує захист від мікробів і запобігає дозріванню. Крім цього, покриття легко змивається водою, оскільки на 70% складається з яєчного білка. Інша частина покриття – целюлоза, що перешкоджає втраті вологи, куркумін і гліцерин для підвищення еластичності.
Покриття протестували на полуниці, авокадо, бананах і інших фруктах. В результаті фрукти зберегли свіжість і твердість у порівнянні з контрольною групою фруктів і ягід без покриття.
Читайте також: Австралійці досліджують зберігання овочів і фруктів в іонізованому повітрі