Вчені назвали посухостійкі сорти кишмишного винограду
Під час дослідження вчених Національного наукового центру «Інститут виноградарства і виноробства ім. В. Є. Таїрова» було визначено, що сорти Flame seedless, Rusensko bez seme, Lakemont та Himrod з найменшим стресом витримали тривалу посуху.
Про це йдеться у статті Ірини Ковальової, Людмили Герус, В’ячеслава Скрипника, вчених ННЦ «ІВіВ ім. В. Є. Таїрова» НААН, опублікованої в журналі «Садівництво по-українськи».
Вони зазначають, що з огляду на почастішання весняно-літніх посух однією з важливих адаптаційних ознак сорту є посухостійкість. Непрямим показником витривалості рослини до браку вологи є уміст міцно зв’язаної води в клітинах листків.
Під час досліджень посухостійкість визначали, вимірюючи уміст вільної та колоїдної (зв’язаної) води у тканинах листків. Щоб виміряти рівень стресу внаслідок браку вологи, проби впродовж вегетації відбирали тричі — у фазу інтенсивного росту, під час дозрівання ягід і наприкінці вегетації.
«Більшість сортів на початку вегетації мали достатній запас колоїдної води. У сортів Romulus, Venus, Mars і Beogradska besemena колоїдної води в тканинах листків було менше ніж 10%, і фізіологічні процеси в рослин були притлумлені, – зауважили автори. – Під час дозрівання ягід у листку всіх сортів містилося багато вільної води — у цей період фізіологічні процеси є інтенсивними. Виділялися сорти Attika, Prima seedless, Русалка 3, Einset seedless, Flame seedless і Кишмиш Таїровський, уміст колоїдної води у їх листку сягав 20–30%.
Наприкінці вегетації фізіологічна активність знижується, як наслідок, уміст колоїдної води в листку також зменшується. Тривалий посушливий період наприкінці вегетації дозволив об’єктивно визначити адаптивність сортів до браку вологи.
«Високим умістом колоїдної води в листку відзначились сорти Flame seedless, Rusensko bez seme, Lakemont та Himrod, тобто саме ті, що з найменшим стресом витримали тривалу посуху», – підсумували автори.
Читайте також: Під Одесою досліджують 20 безнасінних сортів винограду