Вчені назвали сорти яблуні, з яких отримують найкращий сік
Фахівці Дослідної станції помології ім. Л. П.Симиренка Інституту садівництва України дослідили 57 сортів яблуні і визначили, які з них найкраще підходять для виготовлення соку.
Найкращими сортами яблук для виробництва соків є Слава переможцям, Пепінка золотиста, Гетьманське, Айдаред, Флоріна, Гала Маст, Джонавелд, Делічія, Пламенне, Росавка, Ювілейне МІС, Вільямс Прайд, Глостер, Білоруське солодке, Голден Делішес Рейндерс, Катя, пише журнал «Садівництво по-українськи».
Для промислового виготовлення соку придатні сорти яблук, у яких цукрово-кислотний індекс (ЦКІ) > 15.
Під час дослідження плодів яблуні за ЦКІ були виділені такі сорти, як Вільямс Прайд (30,3), Алка (30), Мюрей (28), Білоруське солодке (27,1), Редфрі (25,4), Весна (24), Ромус-1 (23,9), Катя (21,9).
Дегустаційна оцінка яблучних сортових соків засвідчила, що найліпші смакові властивості мають ті, що виготовлені з плодів сортів Слава переможцям, Пепінка золотиста (обидва – 9,8 бала), Гетьманське (9,7 бала), Айдаред (9,6), Флоріна (9,6 бала).
У решти досліджуваних сортів яблуні дегустаційна оцінка соків коливалася в межах 8-9,2 бала.
Додати коментар