Вчені дослідили секрети смачних кавунів
Міжнародна команда дослідників зробила повторний аналіз генома кавунів, розкривши еволюційну історію плодів та визначивши ключові гени для ознак якості.
Про це повідомляє Nature Genetics.
Кавуни людство одомашнювало близько 4 тис. років. У 2013 році дослідники з Китаю та США відкрили перший контрольний геном кавуна, використовуючи культурний сорт.
У новому дослідженні дослідники Пекінської академії сільськогосподарських та лісових наук, Корнельського університету в США та інших науково-дослідних установ двох країн повідомили в журналі Nature Genetics, що вперше вони покращили референтний геном за допомогою нових підходів, розкриваючи раніше невідомі частини геному.
Потім вони дослідили геноми 414 різних кавунів, які представляли всі 7 видів. Порівнюючи геноми з новим референтним геном і один з одним, вони визначали еволюційну залежність різних видів кавуна.
Тим часом дослідники також визначили ключові гени для якості якості кавунів. Наприклад, вони ідентифікували ген ClAGA2 зі значною роллю в накопиченні цукру у плодовому м’якуші та мутації в гені LCYB, що надає м’якушу більшості сучасних культивованих кавунів червоного кольору.
Ще одне головне відкриття дослідження полягає в тому, що один дикий вид широко застосовується у розведенні кавунів, що робить одомашнені сорти більш стійкими до шкідників та хвороб.
Додати коментар