Вчені дізналися, як контролювати достигання томатів
Вчені з Департаменту рослинних наук Оксфордського університету (Велика Британія) виявили, як загальний процес дозрівання плодів у томатів (включаючи зміну кольору та пом’якшення) можна змінити, прискорити або уповільнити шляхом зміни експресії одного білка, які називаються пластидою.
Про це повідомляє пресслужба університету.
Команда дослідників Оксфордського університету виявила в овочах функцію білка, що знаходиться в пластидах під назвою SP1 (цей білок SP1 контролює регуляторний шлях під назвою CHLORAD, який був відкритий групою у 2019 році). Новий висновок виявляє важливу регуляторну або контрольну роль пластид у процесі дозрівання плодів у томатах.
Це дає теоретичну основу для модифікації або маніпулювання дозріванням м’ясистих плодів, таких як помідор, що дає нову можливість для поліпшення врожаю.
«Регуляторні властивості SP1, виявлені у нашому дослідженні, показують, що він має реальний потенціал як технологія поліпшення врожаю, – сказав автор, професор Пол Джарвіс. – Наприклад, його можна використати для розвитку ранньостиглих або пізніх плодоносних сортів м’ясистих плодів або для поліпшення транспортабельності або терміну зберігання плодів, затримуючи дозрівання без шкоди для якості стиглих плодів».
Читайте також: Томати втратили смак на догоду красі й транспортабельності