Овочі-Ягоди-Сад

В умовах волатильності смородину краще масштабувати, – аграрій

В умовах волатильності смородину краще масштабувати, – аграрій

Сьогодні кожен виробник смородини може розраховувати і планувати свій бізнес, відштовхуючись від мінімальної ціні на ягоду, яка коливається в межах плюс-мінус 30 грн/кг.

Таку думку у своїй статті для журналу «Садівництво по-українськи» висловив Володимир Тимків, засновник компанії Vimagro (Івано-Франківська область).

Ціна на смородину може значно коливатись від сезону до сезону – така особливість цього сегмента (на рівні з малиною). Ще 7-8 років тому ягода з поля коштувала 12 грн/кг, тобто цей бізнес був 100% збитковий для дуже малих плантацій при ручному зборі. Останні три-чотири роки ціна на ягоду відносно висока і коливалася у межах 35-40 грн/кг, цього року піднялася до 70 грн/кг, переважно завдяки весняним приморозкам, які скоротили урожай, як у нас, так і у Польщі.

«В умовах такої волатильності найкраще себе почувають смородинові господарства з великою площею, мінімум у 20 га, закладеними сортами різного терміну стиглості, – зауважує Тимків. – Такі плантації з механічними доглядом та збиранням будуть набагато рентабільнішими за зернові».

Читайте також: У Польщі очікують менший урожай смородини