Овочі-Ягоди-Сад

В Україні – бум на виноград у теплиці

В Україні – бум на виноград у теплиці

Професійний напрямок винограду у закритому ґрунті найбільше розвинений в Одеській області, але загалом, включаючи аматорів, бум на столовий виноград у теплиці спостерігається по всій країні.

Таким спостереженням у своїй статті в журналі «Садівництво по-українськи» поділилася Ольга Юліна, співзасновниця компанії «Виноградник Юліних».

«Це вже таке соціальне явище, – зазначила вона. – Я здивувалася, що багато посадкового матеріалу у нас замовляв Львів. В принципі проєкт закритого ґрунту можна робити у будь-якому регіоні країни, адже клімат в Україні останніми роками дуже змінився, збільшилася сума теплих днів, і виноград у теплиці добре визріває будь-де».
Винограду як самозапильній культурі в умовах теплиці необхідне гарне провітрювання, зокрема – для кращого запилення, наголошує Юліна. Тому у своїх теплицях вона через кожні 15-20 м зробила додаткові отвори у стелі. Відстань між кущами у закритому винограднику – менша за польовий варіант. Для цього треба забезпечити їм більший зріст у висоту. Якщо у відкритому ґрунті середня висота куща – 2,6 м, то у теплиці – 2,8-3 м. Стандартної висоти теплиці для цього вистачає, каже фермерка.

Читайте також: Тепличний виноград можуть продаватися до грудня за кращою ціною