V-подібна форма лози збільшує продуктивність і заощаджує робочу силу
Щоб скоротити використання робочої сили на зелених операціях на винограднику, треба зменшити об’єм куща, з яким треба працювати. Це дозволить перехід з традиційно го на V-подібне формування.
Про це у своїй статті для журналу «Садівництво по-українськи» розповіла Ольга Юліна, співзасновниця компанії «Виноградник Юліних».
«У виноградарстві загалом дуже багато постійної ручної роботи, особливо, якщо намагатись формувати кущі певним чином, і теплиця не виключення, – написала вона. – Робота з людьми – це один з найскладніших елементів агровиробництва, і зараз індустрія рухається у бік скорочення людської праці».
За її словами, якщо треба опрацьовувати близько 3 м вегетативної маси у висоту і перейти на V-подібне формування, то висота куща стане 1,5 м, відповідно і роботи на ньому буде менше. Одночасно збільшується й продуктивність куща, адже він розвивається у двох площинах замість одної, акцентувала Юліна.
Читайте також: Прискорене формування винограду забезпечує понад 8 т/га на третій рік