Усі європейські сорти винограду схильні до ураження чорною гниллю
Чорна гниль – хвороба, що здатна розвиватися лише на виноградній лозі.
Усі європейські сорти винограду схильні до ураження чорною гниллю. У сприятливі для патогену роки хвороба може бути масовою і знищити до 80% врожаю, а іноді й увесь.
До чорної гнилі сприйнятливі усі вегетативні і генеративні органи виноградної рослини, варто лишень щоб вони увійшли у фазу активного росту.
Інфікування відбувається навесні, за умови зволоження виноградних рослин протягом більше ніж 15-20 годин.
За сухої погоди розвиток хвороби затримується, на уражених ягодах лишаються поодинокі чорні плями, інфекція далі не поширюється, плодоношення гриба може не наступати.
Спочатку чорна гниль уражує в гроні окремі ягоди, за сприятливих для неї умов інфекція охоплює усе гроно. Господарського значення хвороба набуває лише після градобою.
Першу хімічну обробку проти чорної гнилі проводять у період можливого первинного інфікування. Щоб захистити листя й пагони, достатньо трьох обприскувань, які виконують проти мільдью.
У період від утворення зав’язі й до змикання ягід у гроні (6-8 тижнів), коли плоди сприйнятливі до інфекції, проти чорної гнилі на виноградник слід вносити спеціалізований фунгіцид.
Якщо захист виноградників від оїдіуму і сірої гнилі побудовано ефективно, спеціальних обробітків для захисту від чорної гнилі зазвичай не потрібно.
Додати коментар