Український ринок майже немає власної переробки картоплі, – експерт
В Україні фактично немає виробництва картоплі фрі й сухого картопляного пюре, крім досить застарілої лінії у Чернігівській області.
Про це у своїй статті для журналу «Садівництво по-українськи» написав Олесь Капітанчук, керівник компанії «Толсма Текнік».
«Завод із виготовлення замороженої картоплі фрі планувалося побудувати в Україні на початку нульових років, але проєкт не відбувся: досить складне виробництво вимагало немалих інвестицій, – розповів експерт. – Професійне промислове картоплярство розвивається в країні років двадцять, але вирощування картоплі під фрі — лише останніми роками. Та й до 90% картоплі досі вирощують у присадибних господарствах. А виробництву фрі потрібні досить великі партії сировини».
За словами пана Капітанчука, для такого великого ринку, як Україна із широким споживанням цих продуктів розвиток переробки овочів замалий, тому майже вся картопля фрі, сухе картопляне пюре й інші заморожені напівфабрикати імпортуються, і їх виробництво всередині країни може бути дуже перспективним для інвестицій.
«За нашими підрахунками, є всього три великі компанії з виробництва чипсів, – зазначив експерт. – З виробництвом картопляного крохмалю ситуація дещо краща — працює низка підприємств. На цьому — все».
Читайте також: В Україні підтримуватимуть будівництво овочесховищ