Українська селекція овочів має отримати більше уваги, – фермерка

Асортимент гібридів і сортів овочів української селекції недооцінені виробниками усередині країни і могли б значно ширше використовуватись на промислових плантаціях.
Таку думку у своїй статті для журналу «Плантатор» висловила Інна Пащенко, засновниця фермерського господарства «ЗДОРОВО-СМАЧНО».
Це вона вважає великою невирішеною проблемою в плодоовочівництві.
«Коли ще мій батько, професійний агроном, навчав мене селекції томатів, я мріяла створити свою лабораторію для вивчення та виведення нових сортів, – зазначила фермерка. – Я тісно спілкуюсь зі спеціалістами Харківського дослідного інституту овочівництва і баштанництва НААН, і мені дуже подобається той селекційний матеріал, який вони пропонують».
Пащенко вважає, що в Україні можна створювати якісні насіння та розсаду на рівні міжнародних компаній.
«Сьогодні ти можеш купити їхню продукцію, а завтра – ні, а ти маєш щось садити, – резюмувала вона. – А сучасний маркетинг дуже маніпулює свідомістю фермерів, нав’язуючи сорти, які обіцяють велику прибутковість, але в аграрній сфері немає готових рішень із науковим підходом».
Читайте також: Нові форми цибулі демонструють показники вищі за еталонні