Українська делегація вивчала досвід іспанських селекціонерів мигдалю

Делегація «Української горіхової асоціації» завершила візит до Іспанії, де на запрошення наукової установи Consejo Superior de Investigaciones Científicas (CSIC) ознайомилася з технологіями вирощування, збору та переробки мигдалю, а також із селекцією самоплідних сортів.
Про це повідомив президент асоціації Геннадій Юдін у Фейсбук.
За його словами, українські фахівці відвідали селекційний центр CEBAS, який з 1971 року займається дослідженням і розмноженням мигдалю.
«Іспанські сорти продемонстрували гарні показники вирощування та продуктивності, зимостійкості та морозостійкості у різних кліматичних зонах України», – зазначив Юдін.
У 2022 році асоціація уклала ліцензійний договір з CSIC, завдяки чому в Україні вже зареєстровані сорти Пента та Макако, пристосовані до місцевих кліматичних умов. Під час візиту делегація побувала у промислових садах з різними схемами посадки та оцінила процеси збору врожаю й первинної переробки.
Результати поїздки й досвід використання іспанських самоплідних сортів представлять 12 вересня на міжнародній конференції у Світловодську Кіровоградської області, де також виступить експерт з центру CEBAS.
Читайте також: Фермер розповів про переваги вирощування мигдаля на Півдні України