Овочі-Ягоди-Сад

Українська делегація вивчала досвід іспанських селекціонерів мигдалю

Українська делегація вивчала досвід іспанських селекціонерів мигдалю

Делегація «Української горіхової асоціації» завершила візит до Іспанії, де на запрошення наукової установи Consejo Superior de Investigaciones Científicas (CSIC) ознайомилася з технологіями вирощування, збору та переробки мигдалю, а також із селекцією самоплідних сортів. 

Про це повідомив президент асоціації Геннадій Юдін у Фейсбук.

За його словами, українські фахівці відвідали селекційний центр CEBAS, який з 1971 року займається дослідженням і розмноженням мигдалю. 

«Іспанські сорти продемонстрували гарні показники вирощування та продуктивності, зимостійкості та морозостійкості у різних кліматичних зонах України», – зазначив Юдін.

У 2022 році асоціація уклала ліцензійний договір з CSIC, завдяки чому в Україні вже зареєстровані сорти Пента та Макако, пристосовані до місцевих кліматичних умов. Під час візиту делегація побувала у промислових садах з різними схемами посадки та оцінила процеси збору врожаю й первинної переробки.

Результати поїздки й досвід використання іспанських самоплідних сортів представлять 12 вересня на міжнародній конференції у Світловодську Кіровоградської області, де також виступить експерт з центру CEBAS.

Читайте також: Фермер розповів про переваги вирощування мигдаля на Півдні України