Українці почали їсти значно більше овочів

Українці стали їсти більше овочів, навіть у нетиповий для цього холодний період. Ця потреба закривається переважно за рахунок експорту тепличних овочів з Туреччини.
Про це в ефірі в ефірі телеканалу «Рада» розповів аналітик Українського клубу аграрного бізнесу (УКАБ) Максим Гопка.
«В останні місяці спостерігаємо коливання цін на частину базових продуктів, оскільки напрям рослинництва потерпав від несприятливих погодних умов, а молочна й м’ясна галузь має справу із дефіцитом робочої сили», – пояснив аналітик.
Щодо овочів, він зазначив, що наразі широко представлені на полицях українські огірки та томати з відкритого ґрунту. Продукція переважно надходить від малого і середнього виробника. Розвиток овочівництва підсилюється стимулюванням завдяки грантовим програмам і ростом споживання: за останні 5-7 років українці почали їсти значно більше овочів, навіть у нетиповий для цього холодний період.
Однак в холодну пору року на полицях переважає закордонна продукція, так близько 70% огірків є імпортними, з яких 95% надходить з Туреччини. У нарощенні власного виробництва державна підтримка відіграє ключову роль. Існують програми, котрі надають фермерам фінансування на будівництво теплиць, що дозволяє не лише збільшити виробництво, але й забезпечує заробіток для малих та середніх виробників поза основним сезоном продажів, а також допомагає компенсувати вплив кліматичних змін на врожай з відкритого ґрунту.
Читайте також: Україна запровадила мита на турецькі огірки і томати від 20% до 27%