Україна виробляє 1 млн тонн цибулі на рік, це 22-24 місце в світі

Україна займає 22–24 місце серед країн, які вирощують ріпчасту цибулю, виробляючи понад 1 млн тонн на рік. Щороку світовий ринок зростає на 2-3%.
Про це написала у своїй статті для журналу «Плантатор» Вікторія Рудь, кандидатка економічних наук, старша наукова співробітниця Інституту овочівництва і баштанництва НААН.
Країнами-лідерами з вирощування культури є Китай (24,8 млн тонн), Індія (30,2 млн тонн), Єгипет (3,8 млн. тонн), США (3,3 млн. тонн) та Туреччина (2,6 млн тонн).
За оцінками IndexBox, ринок щорічно зростає на 2–3% й досягне 125 млн тонн до 2030 року.
За даними FAO, світове виробництво цибулі у 2024 році склало близько 115 млн тонн, що відповідає рівню 2023 року. Середня врожайність становила 19 т/га. Ринок цибулі оцінюється на суму близько $26 млрд.
У 2023 році світові оптові ціни на цибулю сягнули рекордних позначок, перевищивши $1/кг, що змусило низку країн запровадити обмеження на експорт. Проте вже в сезоні 2023/24 відбулося різке падіння цін, що призвело до фінансових втрат для фермерів та трейдерів.
Читайте також: Цибулі буде на 20-25% менше через погодні умови, – агроном