У вирощуванні моркви суперважливо підготувати ґрунт
Фермер з міста Каховка Херсонської області Олег Бліжніков вирощує 5–10 га моркви. У вирощуванні цієї культури важливо правильно підготувати ґрунт, посіяти та отримати сходи.
Про це повідомляє журнал «Плантатор».
На думку Олега Бліжнікова, морква — складна культура. У її вирощуванні є свої агротехнічні тонкощі. Найголовніше — правильний передпосівний обробіток ґрунту та посів.
«Сіють моркву на грядах. Щоб зробити гряду, потрібна спеціальна техніка. А в аграріїв-початківців її немає. Якщо посіяти неправильно, то нормальної, якісної моркви не отримаєш: вона буде косою, покрученою. Та й урожайність буде низькою», – каже фермер.
Крім того, аграрії-початківці часто взагалі не можуть отримати сходи.
«Буряки, цибуля сходять без проблем, а ось морква може і не зійти. Річ у тому, що насіння моркви дуже маленьке. Щоб воно гарно зійшло, одразу після посіву треба провести полив, – наголошує Олег Бліжніков. – Поливати слід невеликими порціями щодня або через день (залежно від температури повітря), поки не отримаєте сходи». Якщо полив буде невчасний і нерівномірний, то утворюється кірка, тож тендітній моркві не вистачить сил її пробити. Росток піде вниз і загине. Щоб паросток зміг пробитися,
треба не шкодувати води на полив і постійно змочувати верхній шар ґрунту. У період після посіву і до появи паростків показник вологості ґрунту має бути на рівні 80% HB, тобто ґрунт повинен бути постійно вологим.
«Буває, води у фермера не вистачає або прогледів цей момент: і все, сходів немає. А як сходів немає, що ж вирощувати?», – риторично питає овочівник.
Читайте також: Фермер поділився технологією захисту моркви