У всіх європейських винах виявили «вічні хімікати», – дослідження

Жодне з 49 вин із 10 країн ЄС не пройшло тест на відсутність трифторацетату – стабільного побічного продукту PFAS.
Про це повідомляє Politico з посиланням на дослідження Pesticide Action Network Europe.
Найвищу концентрацію виявили у винах з Австрії – до 320 мкг/л, що перевищує допустимі норми для підземних вод у понад 3 тис. разів. У пробах вин, зібраних до 1988 року, TFA не зафіксували, проте з того часу рівень забруднення стабільно зростає.
PFAS-хімікати (так звані «вічні») не розкладаються природним шляхом. Їх додають до гербіцидів, холодильних агентів, а також використовують у виноробстві, особливо у фунгіцидах. Вразливість винограду до грибкових захворювань змушує виробників регулярно обробляти плантації.
«Це тривожний сигнал: ми недооцінюємо, скільки таких речовин потрапляє в наш організм із їжею», – заявив співавтор звіту Гельмут Буртшер-Шаден з австрійської організації Global 2000.
Навіть органічні вина містили TFA – хоч і в менших концентраціях. Експерти закликають ЄС негайно заборонити флутоланіл і переглянути весь перелік PFAS-пестицидів.
Читайте також: Вчені досліджують електричний контроль бур’янів на ягідниках та виноградниках