У виноградарстві надбавка за органічність продукції стартує від 100%
Органічне виноградарство порівняно з вирощуванням зернових і технічних культур є більш перспективним. Якщо вирощене в органічний спосіб збіжжя є лише на 10-50% дорожчим від традиційного, то надбавка за органічність у виноградарстві стартує від 100%.
Органічна система захисту винограду має нижчу, порівняно із застосуванням хімічних пестицидів, вартість препаратів.
За розрахунками фермера Валерія Петрова, біофунгіцид на основі бактерії Bacillus subtilis для обробітку 1 га винограднику обійдеться у кілька сотень гривень. Натомість на хімічний фунгіцид для 1 га насаджень доведеться витратити вже кілька тисяч гривень.
Утім, виробництво органічного вина й винограду несе й ризики. В Україні вдалим продажам органічних продуктів загрожує низька купівельна здатність населення. Продажі можуть бути малими і через недовіру суспільства до ідеї органічного виробництва, або через необізнаність із нею.
В органічному виноградарстві все ще бракує технологічних знань. Через це фермер ризикує втратити частину врожаю, особливо у перехідний період. Певною мірою це компенсує вища ціна органічної продукції.
Додати коментар