У Vimagro розповіли, як збирають спаржу з мінімумом працівників

Івано-Франківська компанія Vimagro обходиться 1–1,5 збирачами на гектар при збиранні спаржі. Ключовим фактором є ранній початок роботи – з 5:30 ранку.
Про це повідомляє журнал «Плантатор».
Як пояснює засновник компанії Володимир Тимків, у спекотні години спаржа втрачає тургор, стає м’якшою, і це знижує її якість та скорочує термін зберігання.
«Збирання спаржі відбувається виключно вручну, – наголошує він. – Кожний день його починають якомога раніше – з 5.30 ранку, аби пагони не нагрівалися. Ми не можемо збирати спаржу, як ягоду чи яблука, з ранку до вечора».
Зазвичай на гектар залучають до 5 працівників, але Vimagro вдається охоплювати 20 га, залучаючи лише півтори особи на гектар.
«Наприклад, ми використовуємо 1–1,5 людини на гектар і встигаємо охопити 20 га промислової ділянки, – розповідає Тимків. – Звісно, чим більша кількість людей, тим швидший збір урожаю, що для спаржі дуже важливо».
Читайте також: Українська спаржа дорожча за імпортну