Овочі-Ягоди-Сад

У США створюють нову картоплю з генетичною стійкістю до фітофторозу

У США створюють нову картоплю з генетичною стійкістю до фітофторозу

У Мічиганському державному університеті (США) працюють над впровадженням нових генів стійкості до фітофторозу в діплоїдні форми картоплі. 

Про це повідомляється на сайті установи. 

Проєкт Джозефа Іфеаньї Уласі, аспіранта-дослідника в лабораторії професора Девіда Дучеса, є частиною довгострокової селекційної програми університету.

«Метою нашого проєкту є підвищення стійкості до фітофторозу в діплоїдній селекції картоплі шляхом інтеграції нових генів стійкості з різних видів Solanum з уже наявними генами стійкості», – сказав Джозеф Іфеаньї Уласі.

Головну надію покладають на дикий вид Solanum pinnatisectum, який має широкий спектр Rpi-генів (опір до Phytophthora infestans), однак майже не схрещується з культурними сортами.

Для подолання цієї генетичної несумісності вчені використовують Solanum verrucosum як «містковий» вид, що полегшує перенесення генів із диких у культурні форми. Цей підхід запропонував випускник програми Вільям Беглінг.

Окрім досліджень, Уласі навесні також почав викладати селекцію як асистент викладача.

Читайте також: Потепління змінює карту хвороб картоплі