У США створюють нову картоплю з генетичною стійкістю до фітофторозу

У Мічиганському державному університеті (США) працюють над впровадженням нових генів стійкості до фітофторозу в діплоїдні форми картоплі.
Про це повідомляється на сайті установи.
Проєкт Джозефа Іфеаньї Уласі, аспіранта-дослідника в лабораторії професора Девіда Дучеса, є частиною довгострокової селекційної програми університету.
«Метою нашого проєкту є підвищення стійкості до фітофторозу в діплоїдній селекції картоплі шляхом інтеграції нових генів стійкості з різних видів Solanum з уже наявними генами стійкості», – сказав Джозеф Іфеаньї Уласі.
Головну надію покладають на дикий вид Solanum pinnatisectum, який має широкий спектр Rpi-генів (опір до Phytophthora infestans), однак майже не схрещується з культурними сортами.
Для подолання цієї генетичної несумісності вчені використовують Solanum verrucosum як «містковий» вид, що полегшує перенесення генів із диких у культурні форми. Цей підхід запропонував випускник програми Вільям Беглінг.
Окрім досліджень, Уласі навесні також почав викладати селекцію як асистент викладача.
Читайте також: Потепління змінює карту хвороб картоплі