У Молдові складно вирощувати виноград без кісточок
Більшість сортів безкісточкових сортів винограду не витримують зимових температур мінус 250С, а ті, що можуть, не має такого смаку та якості, яка потрібна для експорту в Європу.
Про це в інтерв’ю FreshPlaza розповів молдовський виноградар Любомир Вайпан.
Він посадив 26 га звичайного винограду сорту Молдова. Виноградареві вдалося імпортувати виноград до Іспанії замість звичної для його земляків росії.
«Коли я розглядаю поточний ринок, особливо для експорту, я розумію, що ми повинні почати зосереджуватися на винограді без кісточок, але це непросто в Молдові. Більшість виноградних лоз без кісточок не витримують наших зимових температур мінус 25 градусів Цельсія, а ті, що може, не має такого смаку та якості, яку ми хочемо», – сказав він.
5 років тому Любомир Вайпан почав вирощувати виноград сорту Молдова на перголах, є накриття.
«Це одразу покращило продуктивність, якість та ефективність. Ми використовуємо на 20% менше робочої сили, і є різниця на 5-10% в урожайності з гектара залежно від пори року», — каже Вайпан.
Читайте також: Виноградар на Чернігівщині зібрав урожай 1,5 тонни з 20 соток