У херсонських теплицях почали збирати полуницю
Цього тижня з’явились перші в сезоні ягоди від місцевих виробників: урожай тепличної полуниці розпочали збирати господарства Херсонщини, пише «Інфо-Шувар».
За даними виробників, попри суттєве погіршення погодних умов та снігопадів минулого тижня, збирання врожаю тепличної полуниці розпочалося в звичний термін.
Українську полуницю сьогодні фактично пропонують за ціною іспанської: 110-130 грн./кг (3,79-4,48 євро).
«Виробництво ранньої ягоди в Україні поки що розвивається переважно в «літніх» плівкових теплицях, вирощувати ягоду в «зимових» скляних теплицях – досить дороге задоволення для українського виробника навіть попри зниження конкуренції з боку імпорту, – зауважила керівник «Інфо-Шувар» Тетяна Гетьман. – Утім щороку українські господарства намагаються розпочати сезон якомога раніше, маючи надію вловити вищу ціну на свій врожай. Це є однією з головних причин щорічного зниження імпорту цієї ягоди».
Україна посідає сьоме місце серед країн Європи за обсягами виробництва полуниці. Щороку українські господарства збирають близько 65-75 тис. тонн цієї ягоди.
За словами Тетяни Гетьман, експортувати вітчизняну ягоду дуже важко через нерозвинуту інфраструктуру в господарствах. Проте це не завадило нашим виробникам минулого року експортувати рекордні 2,3 тис. тонн полуниці до Білорусі. «Для порівняння: імпорт цієї ягоди за весь 2016 рік склав менше 100 тонн», ‒ наголосила експерт.
Цього сезону виробники розраховують покращити показники з експорту не лише свіжої, але й замороженої полуниці. Щороку Україна продає до країн ЄС та СНД близько 1 тис. тонн замороженої полуниці.
Додати коментар