У цибулі виявили перевищення допустимого рівня нітратів у кілька разів

У деяких зразках ріпчастої цибулі аналізи показали перевищення допустимого рівня нітратів у 2–3 рази. Причиною цього було неконтрольоване внесення добрив українськими фермерами, зокрема нітратних, які надміру накопичувалися у плодах.
Про це у статті для журналу «Плантатор» написала кандидатка економічних наук, старша наукова співробітниця Інституту овочівництва і баштанництва НААН Вікторія Рудь.
«Рішенням тут виступала науково обґрунтована система удобрення. А саме точний розрахунок дози добрив відповідно до запланованої врожайності; урахування вмісту елементів живлення в ґрунті; застосування комплексних, пролонгованих та біологічних добрив; чергування органіки та мінерального живлення; використання біопрепаратів та мікоризних грибів як природної альтернативи частині хімічних засобів», – наголосила вона.
За словами Рудь, Інститут овочівництва і баштанництва НААН мав наукові напрацювання щодо застосування диференційованих систем удобрення для кожної групи овочевих культур.
«Сучасна система живлення – це вже не просто внесення добрив, а технологія точного впливу, яка дозволяла зберегти ґрунти, підвищити врожайність цибулі до 40–50 т/га та одночасно забезпечити безпечну і якісну продукцію», – зазначила експертка.
Читайте також: Фосфор на цибулю ефективніше вносити на 80-100% при посадці