У «Аграна Фрут Лука» розповіли, як підбиратимуть сорти яблук
Підприємство «Аграна Фрут Лука», яке в селі Лука-Мелешківська на Вінничині викорчувало десятки гектарів технічних яблук та хворобливих сортів, при закладанні нових садів оріентуватиметься на сорти, що користуються популярністю споживачів та яким не загрожує перевиробництво.
Про це в інтерв’ю журналу «Садівництво по-українськи» розповів агроном підприємства Юрій Овчар.
«Щоб ділянку плодового саду не спіткала доля корчування на етапі половини строку її амортизації, треба ретельніше підходити до аналізу. Тому маємо зважати не лише на стійкість помологічного сорту до умов середовища, а, головним чином, на уподобання споживача, – наголосив він. – На сьогодні люди купують здебільшого яблуко червоного кольору, повністю вкрите рум’янцем. Такі сорти, як: Гала, клони Ред Делішеса — Ред Чіф і Джеромін, що також мають щільну шкірку. Це, по-перше, приваблює споживача, а по-друге, збільшує лежкість яблука у сховищі. Уже мали досвід із сортом Голден Делішес, якого одномоментно стало надто багато на ринку. Ринкові параметри тоді були перевищені у кілька разів».
На думку агронома, навіть якщо сорт близький до ідеалу, його перенасичення у споживача в певний час має місце і веде до різкого падіння попиту, а разом з тим і ціни.
Читайте також: «Аграна Фрут Лука» позбавляється неактуальних сортів яблунь