У 2021 році рентабельність овочів подвоїлася
У 2021 році рентабельність овочівництва зросла до 7,0 % проти 3,9 % роком раніше.
Також збільшилася рентабельність вирощування фруктів, у понад 5 разів стало рентабельніше вирощування ягід, ягід, горіхів та інших плодових.
Про це повідомляють в Національному науковому центрі «Інститут аграрної економіки».
Рівень рентабельності овочів, баштанних культур та коренеплодів і бульбоплодів склав торік 7,0 % проти 3,9 % у 2020 році, зерняткових та кісточкових фруктів – 8,9 % проти 7,9 %.
Дещо більше зросла рентабельність вирощування ягід, горіхів та інших плодових – до 18,6 % проти 3,2 % 2020 року. При цьому вирощування винограду, яке 2020 року було збитковим (-12,0 %), минулого року стало прибутковим – при рентабельності у 15,0 %, поінформував директор Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки» академік НААН Юрій Лупенко.
Загальний же рівень рентабельності усієї діяльності підприємств сільського, лісового та рибного господарства за підсумками 2021 року склав 36,4% проти 13,6 % у 2020 року і став найвищим з 2011 року показником.
Найбільш рентабельним вже традиційно стало вирощування зернових, бобових та насіння олійних культур. Минулорічний результат не лише у 2,6 раза перевищив рівень 2020 року (17,1 %), сягнувши 44,0 %. Це також найвищий показник рентабельності цих видів агропродукції за останні 10 років, наголосив Юрій Лупенко.
Проте з початком повномасштабного вторгнення росії в Україну досягнення приросту одержаних у 2021 року економічних результатів стало практично неможливим, підсумував Юрій Лупенко.
Читайте також: Томати та огірки є найрентабельнішими з тепличних овочів, – фермер