Туреччина обмежила експорт томатів
Туреччина ввела обмеження на експорт томатів з 2 березня до 14 квітня 2023 року. Рішення було прийнято для забезпечення безпеки продовольчого постачання та стабільності цін через різке зростання цін на томати в Європі та нещодавні землетруси, які вразили 11 провінцій Туреччини.
Про це повідомляє Daily Sabah.
Рішення від 2 березня 2023 року передбачає обмеження на експорт свіжих і заморожених томатів, за винятком заявок на експорт до Турецької Республіки Північного Кіпру, Держави Палестина, Республіки Азербайджан, а також заявки на експорт, подані Турецькими сільськогосподарськими кредитними кооперативами та їхніми дочірніми компаніями в безпечних регіонах Сирії, заявки Управління з ліквідації наслідків стихійних лих і надзвичайних ситуацій, Турецького Червоного Півмісяця або інших організацій з надання гуманітарної допомоги, заявки, одержувачем яких є гуманітарна організація організації допомоги, такі як ООН, Всесвітня продовольча програма і Червоний Хрест, і заявки на продукти з сертифікатами органічних продуктів.
Видання зазначає, що дефіцит овочів у Європі також зіграв свою роль у рішенні обмежити експорт. Так, деякі торговельні мережі у Британії зіткнулися з проблеми з постачанням овочів з Іспанії та Північної Африки. У результаті європейські компанії звернулися до Туреччини як до потенційного джерела поставок томатів. Вважається, що це потенційне зростання попиту з боку Європи вплинуло на рішення ввести обмеження на експорт.
У серпні 2022 року Мюслюм Янмаз, голова Асоціації інвесторів і виробників тепличних овочів (Sera-Bir), в інтерв’ю програмі Agriculture-Analysis Bloomberg HT сказав, що ціни на томати різко зросли через збільшення попиту на експорт. Зменшення виробництва в Європі, яка переживає енергетичну кризу, також сприяло цьому зростанню. Янмаз передбачив, що ціни можуть зрости до 50 турецьких лір/кг (97 грн/кг) у 2023 році.
Зараз ціни на томати в Туреччині коливаються від 35 до 40 турецьких лір/кг (68-78 грн/кг).
Читайте також: Високі ціни на тепличні овочі в ЄС не протримаються довго, – експерт