Третину врожаю херсонського кавуна можуть втратити через спеку
В кінці серпня, у пік достигання херсонського кавуна, в регіоні панує спека, денна температура повітря сягає 40°С. В таких умовах достиглі плоди можуть спектися за три-чотири дні.
Про це повідомляє херсонське видання «Новий день».
«Чимало власників баштанів нині перейшли на вирощування тонкокорих сортів імпортної селекції. Вони й справді солодші та привабливіші для покупця, ніж відомі ще з часів СРСР сорти Астраханський, Мелітопольський, Княжин тощо. Але є й суттєвий недолік: «новачки» не такі витриваліші на спеку. І якщо такі кавуни вчасно не забрати з поля, від 30 до 40% врожаю можна списати у втрати», — розповів голова ФГ «Зоря Каховщини» Леонід Кириченко.
У таких умовах фермери намагаються швидко продати врожай. Відповідно, гуртові ціни на баштанні швидко знизилися.
«За кілограм кавуна нині дають копійок 50, і то оптовиків із своїми фурами ще пошукати треба. Між тим, собівартість баштанних доходить до 80-90 копійок/кг. Виходить, продавати їх селяни зараз «приречені» собі на збиток», — зазначив директор сільгосппідприємства у селі Клини Олешківського району Херсонської області Леонід Сиваков.
Додати коментар