Тісний зв'язок: продуктивність бур’янів і врожайність винограду
Продуктивність бур’янів і врожайність винограду тісно й прямо між собою пов’язані.
Те, якою мірою бур’яни впливатимуть на врожай винограду, залежатиме від їх видового складу, чисельності, маси, періоду присутності на винограднику, а також від водно-фізичних властивостей ґрунту, запасів продуктивної вологи та фази розвитку кущів винограду.
Тому для обробітків, якими контролюватиметься популяція бур’янів, час призначають індивідуально, зважаючи на ризик втрати врожаю ягід.
Розвиток і шкідливість бур’янів у складі ампелофітоценозів має три основних складові: біологічну, технологічну й економічну.
Біологічна полягає у пригніченні росту й розвитку виноградних кущів, утраті певної частини врожаю ягід, збільшенні ризику незадовільного визрівання пагонів і наступного ïх пошкодження взимку.
Утруднення обробітків ґрунту та догляду виноградних кущів – це технологічний аспект шкідливості бур’янів.
Економічна шкода є результатом біологічного пригнічення виноградних рослин і технологічних проблем у їх догляді. Ідеться про зниження продуктивності праці, зростання витрат на догляд насаджень, зменшення продуктивності виноградників й ефективності бізнесу загалом.
Додати коментар