Овочі-Ягоди-Сад

Тернопільський фермер розповів, як відкрив «Сокарню»

Тернопільський фермер розповів, як відкрив «Сокарню»

Василь Мартюк, військовослужбовець, засновник найбільшого в Україні кооперативу виробників ягід «Файна поляна» та фермерського господарства «Фама» разом з дружиною Мар’яною у Тернополі відкрили цех з переробки фруктів – «Сокарню» на власні кошти та грант від  Українського ветеранського фонду.

Про це повідомляє «Ветеран».  

«Загалом вартість обладнання повної лінії по виготовленню соку коштувала більше 80 тис. євро. Це дуже велика сума для нас, тому шукали, де залучити кошти, розглядали кредитування і вирішили подати заявку на конкурс «Варто» від УВФ. У ній потрібно було зробили аналіз ринку, описати наші плани, маркетингову складову, скласти кошторис. Комісія високо оцінила наш проєкт – ми пройшли відбір та увійшли у трійку найкращих за набраними балами», – розповів Василь Мартюк. 

Після цього Український ветеранський фонд надав «Фама» 1,5 млн грн – це менше половини необхідної суми, тому Мартюки залучали і власні заощадження. 

Грант витратили на придбання частково пресу і пастеризатора. Крім того, самостійно купили обладнання для розливу, фільтри, бочки, мийку, подрібнювач тощо. 

Значну підтримку нам надала Бізнес мережа сільських жінок, членом якої є Мар’яна. А також окрема подяка для сестер Семерог із ФГ «Валентина», які поділились із нами технологічними особливостями виробництва та надали чимало порад», – розповів пан Мартюк.

Читайте також: У Тернополі можна почавити свої овочі та фрукти на сік