Теплична лохина Прикарпаття вийде на ринок за найкращою ціною

Фермерське господарство «Беррі Прикарпаття» вперше заклало лохину по центру своєї суничної теплиці. Ця ягода вийде на ринок у 2026 році у кінці квітня – на початку травня, тому ціну матиме найкращу.
Про це в інтерв’ю журналу «Садівництво по-українськи» розповідає засновник підприємства Богдан Лутчин.
«У нас теплиці високі і дозволяють вирощувати цю культуру, – пояснює він таке рішення. – Крім того, на лохину зараз дуже цікава ціна весною, а ми з нею виходимо на два-три тижні раніше за відкритий грунт, і коли чилійська лохина вже закінчилася. Плюс у нас ця ягода захищена від весняних приморозків».
Ціна на тепличну лохину ранніх сортів минулого року починалася від 600-620 грн/кг навесні і період збору закінчився на відмітці 490 грн/кг, каже Лутчин. Вони посадили дворічні саджанці у середині літа 2024 року, а весною 2025-го зробили обрізку. Фермери не поспішають: аби лохина добре вкоренилася, будуть ще рік розганяти кореневу систему, щоб у 2026-му взяти нормальний перший урожай.
Для вирощування у закритому грунті «Беррі Прикарпаття» зупинилися на сорті Дюк, сам по собі ранній сорт, а у теплиці він дозріває ще раніше, пояснює Лутчин. Дюк плодоносить, коли у господарства починається перша хвиля полуниці (у кінці квітня – на початку травня).
Читайте також: Полуниця та ожина у тунелі стають економічно цікавішими