Овочі-Ягоди-Сад

Теплична лохина Прикарпаття вийде на ринок за найкращою ціною

Теплична лохина Прикарпаття вийде на ринок за найкращою ціною

Фермерське господарство «Беррі Прикарпаття» вперше заклало лохину по центру своєї суничної теплиці. Ця ягода вийде на ринок у 2026 році у кінці квітня – на початку травня, тому ціну матиме найкращу.

Про це в інтерв’ю журналу «Садівництво по-українськи» розповідає засновник підприємства Богдан Лутчин.

«У нас теплиці високі і дозволяють вирощувати цю культуру, – пояснює він таке рішення. – Крім того, на лохину зараз дуже цікава ціна весною, а ми з нею виходимо на два-три тижні раніше за відкритий грунт, і коли чилійська лохина вже закінчилася. Плюс у нас ця ягода захищена від весняних приморозків».

Ціна на тепличну лохину ранніх сортів минулого року починалася від 600-620 грн/кг навесні і період збору закінчився на відмітці 490 грн/кг, каже Лутчин. Вони посадили дворічні саджанці у середині літа 2024 року, а весною 2025-го зробили обрізку. Фермери не поспішають: аби лохина добре вкоренилася, будуть ще рік розганяти кореневу систему, щоб у 2026-му взяти нормальний перший урожай.

Для вирощування у закритому грунті «Беррі Прикарпаття» зупинилися на сорті Дюк, сам по собі ранній сорт, а у теплиці він дозріває ще раніше, пояснює Лутчин. Дюк плодоносить, коли у господарства починається перша хвиля полуниці (у кінці квітня – на початку травня).

Читайте також: Полуниця та ожина у тунелі стають економічно цікавішими