Світове виробництво винограду зросте завдяки Китаю
Світове виробництво столового винограду у сезоні 2021/22 рр. зросте на 1,1 млн. тонн до 25,6 млн тонн завдяки зростанню врожаю в Китаї. Експорт становитиме 3,7 млн тонн за рахунок відновлення поставок із Чилі після сильних дощів у сезоні 2020/21 рр.
Про це йдеться у звіті Міністерства сільського господарства США (USDA).
У Китаї врожай столового винограду у сезоні 2021/22 рр. зросте на 300 тис. тонн до 11,2 млн тонн завдяки збільшеному врожаю. Також у країні продовжує зростати площа вирощування винограду та збільшуються інвестиції у нові методи ведення сільського господарства. Експорт столового винограду із Китаю скоротиться на 100 тис. тонн до 330 тис. тонн, а імпорт зросте на 16 тис. тонн до 210 тис. тонн.
Урожай столового винограду в Індії зросте на 26% до 2,9 млн. тонн. Хороші погодні умови та збільшення кількості сезонних робітників дозволили збільшити обсяг урожаю столового винограду в Індії. Очікується, що експорт винограду із цієї країни перевищить показники попереднього року на 13 тис. тонн та сягне 280 тис. тонн.
Виробництво столового винограду в Туреччині скоротиться на 280 тис. тонн до 1,9 млн тонн через шкоду, яку заморозки завдали виноградникам. Експорт збільшиться на 15 тисяч тонн до 230 тис. тонн.
Виробництво столового винограду в ЄС сезону 2021/22 гг. становитиме 1,4 млн тонн. Експорт скоротиться на 9 тис. тонн до 170 тис. тонн через зростання витрат на логістику. Імпорт зросте на 20 тис. тонн до 590 тис. тонн за рахунок відновлення попиту з боку споживачів та збільшення виробництва винограду в країнах Південної півкулі.
У США врожай столового винограду зросте на 34 тисячі тонн до 905 тис. тонн. Експорт скоротиться до 290 тис. тонн, а імпорт зросте на 30 тис. тонн до 700 тис. тонн.
Прогнозується, що у Перу виробництво столового винограду становитиме 700 тис. тонн. Експорт збільшиться до 510 тис. тонн.
У Чилі очікується відновлення врожаю після невдалого дощливого сезону попереднього року. У сезоні 2021/22 р.р. виробництво винограду у Чилі зросте на 145 тис. тонн до 810 тис. тонн. Виробники починають вирощувати стійкіші сорти з великою врожайністю та високою популярністю серед споживачів. Експорт чилійського столового винограду зросте на 20% – до 645 тис. тонн.
У ПАР виробництво столового винограду зросте до 380 тис. тонн. Виробники країни продовжують переходити на вирощування безкісточкових сортів, що так подобається споживачам. Експорт сягне 344 тис. тонн.
Аналітики USDA прогнозують, що у Австралії врожай винограду збільшиться до 210 тис. тонн, а експорт зросте на 10 тис. тонн до 130 тис. тонн.
Читайте також: Експорт агропродукції до ЄС зріс на 33%