Сусідство багатьох видів фруктів, ягід і овочів на одній ділянці зміцнює екосистему

Комбінування декількох видів плодових дерев з ягідними кущами та лікарськими і пряно-ароматичними травами робить екосистему господарства більш стійкою.
Таким досвідом у своїй статті у журналі «Плантатор» поділилася Інна Пащенко, засновниця фермерського господарства «ЗДОРОВО-СМАЧНО» (Сумська область).
«Таким чином створюється ярусність від нижчих до вищих рослин як у лісі, – пояснила вона. – На монокультури сьогодні не можна зациклюватись».
Пащенко обрала головним видом своєї практичної діяльності пермакультуру – систему ведення сільського господарства, що працює в гармонії з природними процесами, з мінімальними витратами праці і без шкоди для довкілля.
У невеликих обсягах господарство вирощує садові культури на переробку: яблука, груші, сливи, абрикоси, персики, айву, азимину, кизил, хурму, актинідію, шовковицю, хеномелес, аронію чорноплідну, виноград, волоські горіхи та ліщину. З ними поруч вирощуються жимолость та ірга. У теплиці – томати, огірки, редис і зелень, є плантація спаржі.
Читайте також: Багаторічні трави допомагають запобігти водній та вітровій ерозії