Овочі-Ягоди-Сад

Спуханню яблук на зберіганні сприяє незбалансоване живлення й брак вологи під час вегетації саду

Спуханню яблук на зберіганні сприяє незбалансоване живлення й брак вологи під час вегетації саду

Плямистість Джонатана – розлад, що уражує у сховищі плоди яблук сортів Джонатан, Голден Делішес, Пепін, Помаранчева Кокса, Ренет Баумана та інші, виведені за участю Джонатану.

Хвороба починає розвиватися на плодах ще в саду, але інтенсивне ураження настає під час зберігання яблук. На поверхні плодів з’являються круглі плями, на рум’яному боці вони чорні, там, де рум’янцю нема, – зеленувато-коричневі.

Зазвичай плями мають діаметр 1-3 см і розташовуються у чашечці біля плодоніжки. За якийсь час плями сягають углиб м’якушу і він темніє та стає пористим.

Під час зберігання яблука можуть спухати: м’якуш стає борошнистим і крихким, шкірочка розтріскується, краї тріщин здіймаються. Переважно уражуються плоди, яким бракує кальцію і які містять надмір калію.

Загалом спуханню сприяє незбалансоване живлення й брак вологи під час вегетації саду. Шанси на спухання яблук збільшують полив саду перед збиранням врожаю, пізній збір плодів, підвищена температура під час зберігання.

Зберігання яблук у поліетиленових мішках провокує як їх швидке дозрівання, так і спухання.

AgroTimes

Додати коментар

Такий e-mail вже зареєстровано. Скористуйтеся формою входу або введіть інший.

Ви вказали некоректні логін або пароль

Sorry that something went wrong, repeat again!