Спуханню яблук на зберіганні сприяє незбалансоване живлення й брак вологи під час вегетації саду
Плямистість Джонатана – розлад, що уражує у сховищі плоди яблук сортів Джонатан, Голден Делішес, Пепін, Помаранчева Кокса, Ренет Баумана та інші, виведені за участю Джонатану.
Хвороба починає розвиватися на плодах ще в саду, але інтенсивне ураження настає під час зберігання яблук. На поверхні плодів з’являються круглі плями, на рум’яному боці вони чорні, там, де рум’янцю нема, – зеленувато-коричневі.
Зазвичай плями мають діаметр 1-3 см і розташовуються у чашечці біля плодоніжки. За якийсь час плями сягають углиб м’якушу і він темніє та стає пористим.
Під час зберігання яблука можуть спухати: м’якуш стає борошнистим і крихким, шкірочка розтріскується, краї тріщин здіймаються. Переважно уражуються плоди, яким бракує кальцію і які містять надмір калію.
Загалом спуханню сприяє незбалансоване живлення й брак вологи під час вегетації саду. Шанси на спухання яблук збільшують полив саду перед збиранням врожаю, пізній збір плодів, підвищена температура під час зберігання.
Зберігання яблук у поліетиленових мішках провокує як їх швидке дозрівання, так і спухання.
Додати коментар