Спеціаліст розкрив, що робить яблучний бізнес нерентабельним
Низька врожайність, застарілі сорти, невдалі підщепно-прищепні комбінації та погане зберігання продукції роблять бізнес нерентабельним.
Про це в своїй статті в журналі «Садівництво по-українськи» наголосив Олександр Маценко, власник «Плодорозсадника Маценка» розташованого в Черкаської області.
«Підприємства та фермерські господарства, які задовольняються врожайністю 25‒30 т/га, культивуючи застарілі сорти, що втратили свою конкурентну привабливість, зазнають подвійного тиску на свій бізнес», – підкреслив спеціаліст.
На його думку, по-перше, впливає великий обсяг «яблучного сміття» від населення та підприємств, які не мають холодильного обладнання у жовтні-грудні. І, по-друге, багато яблука з якістю, що «підгуляла», з м’якушем, що втратив свою щільність і соковитість, у січні-квітні від фермерів. Яблуко вони тримають у звичайних холодильних камерах, зберігання в яких не забезпечує належної товарної якості у довгостроковій перспективі.
«Зазвичай у таких господарствах відсутній виробничий зв’язок між керівництвом та інженерно-технічним персоналом, через що наявна плинність кадрів, переважно агрономів. Слабка науково-практична підготовка агрономів призводить до необґрунтованих застосувань тих чи інших сортово-підщепних комбінацій», – зазначив Олександр Маценко.
Він навів такі приклади невдалих комбінацій: вирощування сорту Голден Делішес на підщепі ММ-106, який вступає в товарне плодоношення лише на 6‒7 рік; вирощування сортів яблук у південних регіонах України, не здатних фарбуватися за відсутності перепадів температури в осінній період; ігнорування законів перехресного запилення, що базується на маркерах алелей ДНК.
Читайте також: Садівник поділився досвідом продажу яблук вроздріб