Собівартість вирощування картоплі зросла на 40%
За оцінкою віцепрезидента Української асоціації виробників картоплі Миколи Гордійчука, за рік собівартість вирощування картоплі зросла на 40%. Через економію ЗЗР та спекотну погоду постраждала якість картоплі. Продукцію, яка не зможе довго зберігатися, виробники збувають за ціною від 5 до 9 грн/кг.
Про це він розповів в етері «Суспільного».
«Безумовно, в цьому сезоні картоплярам довелося гірше, ніж в минулому сезоні. В першу чергу, це пов’язано зі здорожчанням всіх складових, які використовуються для посадки картоплі. Їх собівартість, виросла на 40%, порівняно з минулим роком А це говорить про те, що фермери почали економити на певних засобах захисту.
Друга проблема, яка вплинула на якість картоплі – високі температури в період вегетації. Тому в деяких регіонах є пошкодження картоплі паршею, дротяником. Така картопля не зможе довго зберігатися. Разом з тим, це впливає на ціну. Зараз фермери намагаються позбавитися неякісної картоплі і швидко її продати», – розповів Микола Гордійчук.
За його словами, неякісну картоплю фермери продають по 5-5.5 грн/кг, на ринках крупних міст реалізують по 7-8 грн/кг, а якісну картоплю з доставкою в торговельну мережу – по 9 грн/кг.
Читайте також: Картоплярі прогнозують падіння цін