Слива економічно витягує весь сад на Одещині

Урожайність сливи у саду ТОВ «Колос» (Одеська область) цього року склала 30 т/га, що на 10 т/га більше ніж торік.
Про це в інтерв’ю журналу «Садівництво по-українськи» розповів головний агроном господарства Петро Гусєв.
«Чому з урожаєм сливи немає проблем? – каже він і сам відповідає. – Річ у тім, що вона не сильно потрапляє під погодні катаклізми в критичні фази вегетації. А ще ця культура має дуже розтягнутий період цвітіння: якщо частина насаджень у фазі цвітіння потрапляє під заморозки, то інші ділянки квітнуть без проблем».
Всі 9 га господарства зі сливою – на зрошенні. Тут вирощують сорти класу угорка. За словами агронома, сорт Стенлей дуже добре реалізується як у свіжому вигляді, так і на переробку – його охоче купують виробники йогуртів, зокрема польські. Основні оптові покупці сливи «Колоса» – з Одеської області, але приїжджають за нею й з Києва, Черкас і Кропивницького.
Гусев згодний з думкою, що слива – одна з небагатьох садових культур, на яку можна робити ринкову ставку в умовах змін клімату.
«Це одна з тих «робочих конячок», яка економічно часто витягує на собі весь сад, – пояснив він. – І з ринкової точки зору вона може бути дуже вигідною. Наприклад, якщо ми збираємо 180–200 тонн сливи, то на переробку з них іде лише 20 тонн, тобто 10%, а левова частка – на свіжий ринок за хорошою ціною».
Читайте також: Диплоїдна слива стійка до шарки, має якісні плоди і показує високу рентабельність