Сливу на зберігання слід збирати в рукавичках
Плоди сливи, для яких заплановане зберігання, знімають із дерева після того, як вони досягнуть збиральної (технологічної) стиглості. Сигналом про це є відповідний для конкретного помологічному сорту розмір, забарвлення і біохімічний склад плодів.
Збиральна стиглість настає на 4-6 днів раніше, ніж споживча. На термін збирання впливатиме і щільність м’якушу: у сливи, придатної для тривалого зберігання, цей показник стартує від 2 кг/кв. см.
Уміст сухих розчинних речовин у плодах має бути не меншим ніж 12%. Від цього залежатиме не лише смак, а й температура замерзання клітинного соку у плодах.
Загалом кісточкові плоди рекомендовано зберігати за температури від -0,5 до +1 °C. Температурні режими різняться у помологічних сортів у межах однієї культури.
Впливатимуть й умови вегетації: у сезоні, коли плоди не накопичили значної кількості цукрів, зберігання за температури, нижчої від 0 °C, може спричинити у них замерзання м’якушу.
Під час зберігання сливи можуть виникати проблеми з грибними хворобами – моніліозом, сірою пліснявою, цвілевими грибами. Тому в насадженнях, продукція з яких ітиме до сховища, слід передбачити спеціальні фунгіцидні обробітки.
Сливу, яку планується зберігати, можна збирати з плодоніжками й без. А от восковий наліт, який захищає шкірочку від проникнення інфекцій, на плодах має зберегтися обов’язково. Тому збирачам слід одягати рукавички.
Не придатні для зберігання ушкоджені хворобами, перезрілі плоди, а також ті, на яких є механічні пошкодження.
Додати коментар