Слива зберігається у холодильнику до 90 днів
Слива є найбільш придатною до зберігання у холодильнику з-поміж інших кісточкових культур: зняті з дерева у фазі збиральної стиглості плоди витримують у холодильнику до 90 днів.
Проте слива потребує спеціального режиму зберігання. Її плоди є клімактеричними, тобто під час дозрівання інтенсивно виділяють етилен, паралельно з цим знижується щільність м’якушу.
Метаболічні процеси у плодах тривають і після збирання. Темп цих процесів значною мірою залежить від температури. За її зростання інтенсивність дихання плодів збільшуватиметься, вони дозріватимуть швидше.
Тому плоди сливи відразу після збирання слід попередньо охолодити – хоча б до +10 °C.
Для попереднього охолодження у холодильній камері формують тунель із двох рядів піддонів, на які встановлюють щілясті й заповнені плодами ящики. З одного боку тунелю має стояти витяжний вентилятор.
Обидва ряди ящиків, простір між ними й другий кінець тунелю зверху вкривають брезентом або поліетиленом і вмикають вентилятор. Через щілини у тарі він затягуватиме під брезентове накриття охолоджене повітря.
Слід мати на увазі, що попереднє охолодження – це не те саме, що зберігання плодів у холодильнику. Для зберігання встановлюються зовсім інші температурні режими.
Додати коментар