Щеплений виноград мав найбільші ягоди
Дослідження в Індії показало, що щеплений виноград ефективніше використовує воду, формує більші ягоди столової продукції.
Про це в своїй статті в журналі «Садівництво по-українськи» пише Ніна Мулюкіна, докторка сільськогосподарських наук, співробітниця ННЦ «ІВіВ ім. В. Є. Таїрова».
«В Індії, де 90% виноградників дають десертну продукцію, дослідили вплив підщеп на столові сорти. Раніше індуси культивували переважно кореневласні плантації. До щепленої культури їх змусили неврожаї останніх років — коли лоза закладає суцвіття, цвіте чи визріває, у виноградарських регіонах стаються посухи, проблемою є й засолення ґрунтів. Підщепи досліджували у поєднанні з безнасінним сортом Томпсон. До 2000 року у країні була відома здебільшого підщепа Dog Ridge, але вона надміру сильноросла, що позначалося на закладанні суцвіть і врожайності. Тому дослідили підщепи 110R (Ріхтера 110), 1103Р і 99R (Ріхтера 99), які здатні ефективно використовувати воду протягом критичних фаз росту», – описала вона.
Сорт Томпсон, щеплений на Dog Ridge, у перші роки давав найвищий врожай, але із часом у рослин погіршилося утворення пагонів та знизився врожай. На підщепі 110R сорт ріс помірно, його врожайність із роками збільшувалася, маса, довжина та товщина пагонів були стабільно високими. На Dog Ridge та 110R ягоди були більшими, а у кореневласних рослин – найменшими.
Читайте також: Варто знати стандарти саджанців та бачити їх відвантаження