Щеплені саджанці винограду можуть змінити присмак ягоди
Для стійкості столового винограду до філоксери краще використовувати щеплені саджанці. Проте, в такому разі може змінитися присмак ягоди, збільшитися термін дозрівання.
Про це йдеться у статті для журналу «Садівництво по-українськи» виноградаря-селекціонера Анатолія Бачинського.
«Саджанці винограду мають розподіл на два види: кореневласні та щеплені, – пише він. – Кожен з них має свої плюси та мінуси. Кореневласні саджанці чудово приживаються, мають силу зростання, характерну для сорту, а у разі підмерзання відбивають бруньки від кореня і за рік-два повністю відновлюють кущ до колишнього стану. При цьому такі кущі можуть сильно уражуватися виноградною філоксерою і не будуть довговічними».
Для щеплених саджанцях використовується підщепа, яка посилює ріст куща, має більшу зимостійкість і більш стійка до філоксери, продовжує фахівець.
«Але, за таких плюсів, одночасно може змінитися присмак ягоди, збільшитися термін дозрівання, а при поганому зрощенні щеплення може відбутися відторгнення», – попереджає Бачинський.
Читайте також: Експерт розповів, як поводитися з живцями винограду навесні