Овочі-Ягоди-Сад

Сезон ягід-2025: підмерзання, посуха і виграші малих виробників

Сезон ягід-2025: підмерзання, посуха і виграші малих виробників

Цьогорічний ягідний сезон в Україні минув під знаком погодних стресів: суниця постраждала від весняних заморозків, малина – від посухи, а лохина – від морозів під час цвітіння. Найкраще спрацювали малі господарства, які продавали ягоду напряму споживачам. 

Про це повідомляє Асоціація «Ягідництво України».

Суниця. Морози на рівні –15…–20 °C на початку лютого та холодна весна затримали розвиток рослин. Врожай отримали переважно високотехнологічні виробники та ті, хто вирощував ремонтантні сорти у закритому ґрунті або вкривав гребені агроволокном. «Навіть втративши частину урожаю першої хвилі, вони змогли надолужити втрачене протягом літа-осені», – пояснила кандидатка сільськогосподарських наук, агрономка-консультантка Ірина Кобринець.

Малина. Рання весняна посуха призвела до затримки збору літніх сортів на 2–4 тижні залежно від регіону. Врожай відкритого ґрунту був меншим, проте ціни на свіжу ягоду залишалися високими. Ремонтантні сорти дозволили продовжити реалізацію до вересня, попри локальні заморозки до –6 °C.

Лохина. Морози взимку та низькі температури під час цвітіння знизили потенціал урожаю. Найбільше виграли малі виробники, які продавали ягоду локально. «Ціна на оптових ринках була невисокою, тож прямий продаж став вирішальним фактором прибутковості», – зазначила експертка.

Експерти радять на майбутнє звертати увагу на технологічний захист культур, використання ремонтантних сортів та локальні канали продажу для стабільної рентабельності.

Читайте також: Україна повторює польський шлях у розвитку ягідництва, – виробник