Садівники-фундуківники дійшли до створення кооперативів

Налагодити кооперацію садів для створення сортових однорідних партій фундука – таку стратегію пропонує Українська горіхова асоціація, щоб зробити фундукову галузь повноцінною і самодостатньою, вивести її на новий рівень.
Про це у своїй статті для журналу «Садівництво по-українськи» пише Геннадій Юдін, президент асоціації.
«В Італії і Грузії працюють об’єднані пункти збору фундука, які формують великі партії, що можна постачати щомісячно для глибинної переробки, – наводить він приклад закордонного досвіду. – В Україні у 2023 році цей процес відбувався так: у грудні-січні скуповується весь український фундук подешевше, а потім ця ж продукція дозовано щомісячно постачається на кондитерські гіганти типу «Рошен».
Крім того асоціація пропонує у своїй стратегії об’єднати промислові сади, де вирощується фундук за системою «органік», в Organic Nut Pool.
«Цей сегмент поки що представляють у нас знані керівники промислових фундукових садів Ніна Смірнова (Київська область) і Олександр Колесник (Харківська область)», – зазначає Юдін.
Читайте також: В Україні створять 5 базових підприємств для переробки фундука