Овочі-Ягоди-Сад

Румунський огірок виграє цінову конкуренцію в українського

Румунський огірок виграє цінову конкуренцію в українського

Цього літа українські виробники огірків опинилися під сильним тиском імпорту з Румунії.

Про це у ринковому огляді журналу «Плантатор» написала Ксенія Гусєва, експерт плодоовочевого ринку ІА «АПК-Інформ».

«Ще в розпал сезону на Західну Україну масово завозили дешевий румунський огірок. Там його продавали по 15–20 гривень за кілограм, а до нас він доходив уже по 30.

Румунія буквально завалила нас своїм дешевим огірком», – констатувала вона.

Румуни активно вирощують корнішонові сорти, невеликі, колючі огірки – схожі на українські, але дешевші у виробництві, пояснює причину тренду Гусєва. В Україні ж частіше обирають довгі гладкі сорти, які вимагають більше догляду і дають вищу собівартість.

Через імпортний тиск ціна на вітчизняний огірок різко впала. У тепличних комбінатах півдня, наприклад, на Одещині, виробники ледве виходили в нуль.

«У мене собівартість 35 гривень за кілограм, – розповів керівник одного з комбінатів, – а на ринку ціна 18. Що мені робити? Мені хоча б по 45 продавати, щоб не бути в мінусі».

Такі випадки, кажуть фермери, дедалі частіші – і саме вони пояснюють, чому влітку ціни на овочі залишались такими низькими, попри спеку й витрати на полив.

Читайте також: Ціна огірка різко стрибнула через ранні холоди