Пізня черешня з України є нішею для експорту

Українська пізня черешня може бути конкурентною продукцію на зовнішніх ринках.
Таку думку у своїй статті для журналу «Садівництво по-українськи» висловлює Владислав Макаренко, співвласник ФГ «Макосад» (Чернівецька область)
«Нам недоцільно конкурувати з Іспанією, Грецією, Італією, Туреччиною і навіть Узбекистаном у сегменті ранньої черешні, – пише він. – Коли в них йдуть пізні сорти, ми починаємо збирати ранні, які за смаковими якостями та калібрами гірші. У ранніх сортів короткий період вегетації, і вони просто не встигають нарости до тих калібрів і врожайності, що дають пізні. А коли, наприклад, у Туреччині черешня зовсім закінчується, ми ще збираємо пізні сорти і таким чином втікаємо від конкурентів. В принципі, німці і поляки діють за тим самим принципом».
На Близькому Сході черешня дуже затребувана, наголошує Макаренко. Наприклад, у Дубаї на полицях вона є круглий рік. Коли навесні закінчується продукція з південної півкулі, з березня починаються постачання з теплиць Іспанії, Марокко тощо.
«Саме наша близькосхідна клієнтура нам підказує, що пізні сорти черешні для нас добра ніша», – резюмує фермер.
Читайте також: Світовий ринок кісточкових: погодні втрати, дефіцит і зростання цін