Переробка на сік врятувала яблучників
Переробка яблук на концентрований сік стала справжнім трендом минулого сезону. Про це йдеться в огляді ринку, якій підсумовує 2022 рік у журналі «Садівництво по-українськи».
«У зв’язку з тим, що багато виробників яблук вирішили позбавитись ризиків тут і зараз, багато яблук було спрямовано на переробку саме концентрованого соку прямо з садів, згодом тренд продовжився, і на даний момент переробляються також великі об’єми», – розповідає Володимир Гуржій, керівник USPA Fruit.
Переробка на концентрат – це глобальна ринкова позиція, де Україна має лідерські позиції, зауважує експерт, адже більшість яблук переробляється саме в цей продукт. Решта переробки: чіпси, пюре, соки прямого віджиму – є значно меншими в об’ємі і майже не впливають на ринок.
Зважаючи на те, що в об’ємі урожай був великим – на переробку також відправляли яблука, для яких просто не вистачило місця в холодильниках, відзначає Гуржій. «Хоча й були регіони, де зібрали менше яблук, бо зловили періодичність, завдяки високому врожаю минулого року», – додає він.
Читайте також: Через корчування садів переробникам може не вистачати технічного яблука