Переохолоджені плоди моркви більш сприйнятливі до ураження сірою гниллю
Ураження моркви сірою гниллю майже завжди розпочинається з хвостової частини коренеплоду, а згодом поширюється на інші його ділянки.
Якщо ураження буряків столових може відбуватися лише через пошкоджені ділянки коренеплодів, то морква пошкоджується сірою гниллю і без них у зв’язку з ніжними покривними тканинами.
Збудник сірої гнилі – типовий некротроф, що ушкоджує ослаблені або некротичні тканини рослини, тому всі умови, що викликають ослаблення коренеплодів, збільшують їх чутливість до захворювання.
Особливо сприйнятливі до збудника переохолоджені коренеплоди та в’ялі. Мають значення умови вирощування (удобрення, терміни сівби, збирання тощо), умови зберігання у сховищі (температура та відносна вологість повітря).
За стійкістю до сірої гнилі сорти моркви істотно різняться. Найбільш стійкими є сорти сортотипу Шантане, тоді як Нантський сортотип більш чутливий до збудника.
Скоростиглість сортів також має значення, більш стійкими до ураження збудником вважають пізньостиглі сорти.
Додати коментар