Овочі-Ягоди-Сад

Овочеве господарство не може працювати без чіткого плану реалізації, – експерт

Овочеве господарство не може працювати без чіткого плану реалізації, – експерт

Господарство «Органік-Д» (Вінницька область) має сортувальну лінію, яка може відвантажувати не більше, ніж 35 тонн овочів борщового набору за одну добу, тому змушена вибудовувати чіткий план реалізації – з вересня по травень.

Про таку особливість овочевого бізнесу у своїй статті для журналу «Плантатор» пише Вадим Кричковський, директор господарства.

«І цей план має виконуватись і постійно контролюватись, – наголошує він. – Тому, якщо ви покладете урожай у сховище, будете чекати ціни у травні, а потім захочете продати 2 тис. тонн, – це буде неможливо, і краще забути про цю тактику взагалі».

За словами Кричковського, дуже часто виробники обирають наступну просту маркетингову стратегію: заклав продукт на зберігання – і очікує найвищу ціну. Але овочі – не зерно, їх не можна продати тисячі тонн за один день, наголошує експерт, тому в кожного овочевого підприємства має бути певний період і певний потенціал відвантаження.

«У такому випадку зменшуються проблеми у фасуванні і спрощується прийомка продукції вашими клієнтами, – пояснює аграрій. – Інакше, куди б ви не приїхали на рампу – у «Метро», «Сільпо» чи на консервний завод, ваші машини будуть вам повертати. А це логістичні витрати, які дуже сильно впливають на собівартість 1 кг вашої продукції».

Читайте також: За вартість сортувальної лінії люди можуть працювати 5 років